2021. március 19., péntek

ZENETÖRTÉNET II.

Kedves budavárisok! 

Új hét, újabb ének feladattal készültem nektek! Remélem sikerül megörvendeztetnem benneteket a csodaszép muzsikákkal! :) 


Kedves 5. osztály! 

Múlt héten a kottaírás rejtelmeibe vezettelek be titeket, most a lovagi költészet, a lovagi zene lesz a témánk. Határtalanul izgalmas a folyamat, ahogy az egyházi zene mellett megjelenik a világi zene, mely az élet szépségeiről, a természetről és a szerelemről szól majd. A témát boncolgató PPT-m és videóórám megtekintése után kérlek töltsétek ki az újabb Google Űrlapot, hogy lássam, mindent megértettetek. A DKT-n pedig elég egy "Kész" feliratot elküldeni, ha végére értetek a feladatnak. 

Következő héten egy Google Űrlapot adok nektek feladatul, amire jegyet is kaptok majd! 


Kedves 6. osztály! 

Veletek ezen a héten Henry Purcell és Antonio Vivaldi muzsikájával és a rondóformával ismerkedünk meg egy videóóra és a PPT segítségével. A videóba két zenei szemelvény közös megtanulását is belecsempésztem, valamint kérdést, melyre a válaszaitokat a Google Űrlapban várom! 

Kérlek benneteket, hogy jelezzétek majd a DKT-n, ha kitöltöttétek a feladatlapot! 


Kedves 7.a! 

A zenetörténet egy zseniális, de kissé fura figurájához értünk: mai óránk témája Richard Wagner lesz. A német opera megreformálója olyannyira félt attól, hogy muzsikáját nem megfelelő módon viszik színre, hogy nemcsak zeneszerzőként, hanem karmesterként, rendezőként, díszlettervezőként, stb. is részt vett az operái színpadra állításában. Zsenialitásának csúcsa a Tetralógia, mely négy operából áll. Ezek külön is megállják a helyüket, de együtt alkotnak igazán fantasztikus egységet. Wagner emellett olyan zenei újításokat vezetett be, mint a rézfúvósok előtérbe helyezése. A vezérmotívum pedig mind a mai napig jelen van minden jelentősebb filmzenében is. 

Az órai PPT-n szereplő érdekességeket olvassátok el, de akár a nemrég készített videóórát is megnézhetitek, a zenei szemelvényeket kérlek figyelmesen hallgassátok végig, majd tegyetek próbát: meg tudjátok különböztetni Wagner muzsikáját a filmzenéktől? A feladat most is Google Űrlap formájában lesz elérhető a DKT-n. Ha végére értetek a feladatnak, ti is adjátok be azt egy 'Kész' felirattal. 


Kedves 8.a! 

A mai alkalommal a romantika korszakába lépünk át. Ismételjük át közösen az Erkel Ferencről és Liszt Ferencről tanultakat! Ebben segítségünkre lesz az a PPT, amit nektek készítettem. Sok ismerős történet olvasható a diákon, de remélem újdonságokkal is találkoztok majd. Az utolsó két dián nagyon sok zenehallgatás szerepel, a művek hossza senkinek ne szegje kedvét, csak hallgassatok bele ezekbe.

Házi feladatul pedig azt kérem, készítsetek egy rajzos illusztrációt az egyik zeneműhöz, ami a diasoron szerepel! Legyenek igényesek, szépek ezek a rajzok, szeretném látni a bele fektetett munkát! A rajzról készítsetek képet, és a választott zenemű megnevezésével küldjétek nekem vissza DKT-n. 


Sok sikert a feladatokhoz! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése