2019. április 2., kedd

Az ipari forradalom

Kedves 6.a és 6.b osztály! 
A mai napon mindkét osztállyal az ipari forradalom volt terítéken, de nem ugyanaddig jutottunk el veletek. Aki szeretné, nyugodtan írja le a teljes órai anyagot a blogról. 

A forradalom jelentése nemcsak az elnyomó hatalmat ledönteni készülő emberek összejövetele, fegyveres felkelése lehet. Biztos ti is hallottátok már a "forradalmi újdonság" kifejezést. Ez is arra utal, hogy vannak olyan találmányok a történelemben, melyek fenekestül felforgatják, átalakítják a következő generációk életét. Tehát a forradalom lehet abszolút pozitív jelentésű is, és nincs ez másként az ipari forradalom esetén sem. 
A 18. században sorra jelentek meg az új találmányok, melyek átalakították a gazdaságot, a termelést és az emberek mindennapjait. Volt ennek sok pozitív hatása (a gépekkel gyorsabban lehetett előállítani a termékeket, kevesebb költséggel, így olcsóbban lehetett pl. ruhát vásárolni), és negatívumai is (pl. nem volt szükség annyi munkásra a gyárakban, mint korábban, így sokakat elbocsátottak, tehát nőtt a munkanélküliség). 
A PPT és az óravázlat is elérhető. 
Készüljetek a hétfői órára is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése